Buji Ferenc a válság igazi jellegéről és a kiútról.

Buji Ferenc: Magasles. (Sebesség és materializmus fejezetből részlet.) Kairosz Kiadó. Bp.. 2003:

"A Kiút.


A válság nem gazdasági, kulturális, morális, tudományos stb. - hanem metafizikai. Aki a hibák javítgatásában, a modern világ hibáinak kijavításában látja kiutat, az, ha csak öntudatlanul is, de csupán zökkenőmentesebbé, zavartalanabbá kívánja tenni az utat, amelyen a modern világ jár: egy alapvetően rossz irányba tartó kor zavaró kinövéseit kívánja lenyesegetni.
Csak futólag érdemes megemlíteni, hogy az önmagában rendkívül hasznos zöld-mozgalom éppúgy ennek jegyében áll, mint a posztmodernizmus egésze (ami voltaképpen egy modernizmussal látszólagosan szemben álló hipermodernizmus). (...)
Nem "hibái" vannak tehát ennek a világnak, hanem ellenkezőleg: legbelső magjával, centrális irányeszméjével, alapbeállítottságával van baj, mert a modern világnak - mely önmagát a "sötét középkor" ellenében "felvilágosodásnak" tekinti - éppen annak ellentéte van középpontjában, ami a középkor végső mozgatóelve volt. (...)
Nos, aki a dolgokat eképpen kénytelen látni, az nem áltathatja magát hamis reménnyel. A kiút nyilván nem visszafelé vezet, de - hasonlóképpen nyilvánvalóan - nem is előre; Hamvas Béla szavait parafrazeálva azt mondhatnánk, hogy a kiút a történelemre merőlegesen áll.
Ez az a szűk ösvény, amely e "hitetlen és romlott nemzedékből" kivezet, s amelyre az Emberfia szavai szerint csak kevesen bukkannak rá.
Ami pedig a történelmi perspektívát, történelmi "kiutat" illeti, az kétségtelenül előttünk van, de túl az emberi erőfeszítések, a történelmi beláthatóság világán. Ha van kiút - fogalmazzunk így - a "föld" számára, akkor az a mi történelmi korszakunkon kívül van, s mindössze annyit lehet róla mondani, hogy összefügg egy, az egész történelmet fenekestül felforgató deus ex machinával, melynek mihamarabbi elérkezése - ha tud róla, ha nem - minden keresztény mindennapi imájának egyik legfontosabb kérése: "Jöjjön el a Te országod."
Ami pedig addig várható, az a felforgató antikrisztusi erők egyre gátlástalanabb és nyíltabb színrelépése az élet minden egyes területén, a politikától kezdve a gazdaságon és kultúrán keresztül egészen a vallásig, a sötétség parádéja egy morálisan paralizált emberiség bárgyú publikuma előtt."